Jdi na obsah Jdi na menu
 


Púchov: Mistrovství Evropy 2016 MWF

15. 7. 2016

img_0006.jpgBylo nám velkou ctí i letos reprezentovat Českou republiku na Mistrovství Evropy, které se konalo od 7. do 10. 7. 2016 poprvé na Slovensku. Vybojovat postupová místa na vrcholnou mezinárodní soutěž bylo v kvalitní konkurenci nesmírně těžké. Je pro nás krásným úspěchem, že se to i v roce 2016 našemu malému týmu podařilo a Míša patřila mezi 3 reprezentantky ČR v kategorii 2 baton, které se ve finále MČR kvalifikovaly na ME. Završila tím svoji jubilejní 5. reprezentaci v sóloformacích na ME a 8. místem znovu potvrdila evropskou TOP desítku.

Evropský šampionát se letos konal v Púchově a pořadatelé se svého úkolu zhostili na jedničku s hvězdičkou. Výborná organizace, příjemní a ochotní lidé z organizačního týmu, pěkné prostředí, to vše se pozitivně odrazilo na kvalitě šampionátu, jehož se účastnili zástupci 12 evropských zemí. Všem organizátorům proto patří naše upřímné díky.

Do Púchova jsme dorazili v pátek po obědě. Ubytovali jsme se v hotelu Matador, cca 5 minut od sportovního areálu se zimním stadionem, kde se mistrovství konalo. Odpoledne jsme si zpříjemnili návštěvou centra města, které svým lázeňským charakterem působí sympaticky a relaxačně.

V sobotu v 8 hodin ráno už naše šestičlenná výprava usedala v přední řadě sedadel, Miri s Míšou zařídily potřebné náležitosti, a pak už jsme z plna hrdla fandili českým seniorským sóloformacím v příjemném prostředí haly, která se i přes letní slunečné počasí nepřehřívala a udržoval se v ní poměrně svěží vzduch. Kategorii 2 baton, v níž soutěžíme, ještě předcházela atraktivní sóla s jednou hůlkou. Děvčata a 2 chlapci připravili nadšenému publiku strhující podívanou.

Miri byla z pozice trenérky s předvedením sestavy s názvem Labutí jezero spokojená, nepočítáme-li pár zaváhání v závěru vystoupení. Po seznámení s hodnocením poroty bylo navíc jasné, že pády hůlky v závěru neměly na Míši celkové umístění zásadní vliv. Po prohlédnutí výsledkové listiny jsme zjistili, že za pohybovou techniku a práci s náčiním Míša obdržela 5. nejvyšší známky. Její pořadí negativně ovlivnilo velmi nízké ohodnocení choreografie, jehož příčinou bylo chybné zařazení zakázaného prvku převal, jak jsme se dozvěděli později. Převal je gymnastický prvek (gymnastické prvky jsou povoleny), ale mezinárodní komise Pravidel MWF ho vyhodnotila jako akrobatický prvek. Akrobatické prvky pravidla zakazují, a pokud ho soutěžící udělá v sestavě s baton, tak za každý tento prvek srazí každý porotce 1 bod, což je celkem 5 bodů. A to je opravdu velká srážka (pro srovnání za každý pád hůlky se sráží jednorázově jen 0,05 bodu). Bohužel, když jsme si stahovali letošní pravidla, došlo nějakým nedopatřením k chybě, a tak jsme pracovali s pravidly MAC, která máme uložená z roku 2015. Jinak by nebyl problém převal pro ME v sestavě zaměnit za jiný prvek v souladu s pravidly 2016. Velmi nás to mrzí, protože nás toto přehlédnutí patrně stálo medailové umístění a hlavně postup na Mistrovství světa v Poreči, kam postupovalo prvních 6 míst z ME.

Jinak jsme si přivezli celkově pěkné zážitky a potěšili nás hlavně naši fanoušci. Míša po svém vystoupení zapózovala s mnoha zájemci o společný snímek. Choreografie Labutí jezero v Míši podání, nehledě na nízké hodnocení poroty, rozhodně bodovala v ochozech. J  

Fotografie z ME zobrazíte kliknutím zde.
Video s nejsilnějšími momenty soutěžní sezóny 2016 už čeká na zhlédnutí zde.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Mistrovství Evropy MWF 2016